Basketbol Oyun Kuralları

Basketbol oyun kuralları

Basketbol Oyun Kuralları

Basketbol oyunu ilk kez modern haliyle 1891 yılında oynanmıştır. Archibald Rose tarafından icat edilen oyun Amerika Birleşik Devleti sınırları içerisinde, kolejlerde oynanmıştır. İkinci dünya savaşının sonlarında ise dünya genelinde popülerlik kazanan bir oyun haline gelmiştir. Basketbol oynamak isteyen kişilerin ise oyun kurallarına göre oynamaları gerekmektedir. Detaylandırmak gerekirse profesyonel bir basketbol müsabakası yapılacaksa kapalı spor salonunda oynanması beklenmektedir. Oyunun temelinde ise hız ve fiziksel güç yer almaktadır. Basketbol nasıl oynanır sorusu da sıkça sorulanlar arasındadır. 

Basketbol, iki pota, bir top kullanılarak oynanmaktadır. Oyuncular topu potadan geçirdiği takdirde sayı elde etmektedir. Oyuncuların beşi saha içerisinde asil olarak yer alırken yedisi de kenarda yedek olarak bulunmaktadır. İki takım halinde oynanan profesyonel basketbol, kapalı sahada oynanmalıdır. Daire şeklinde olan saha, ortadan ikiye ayrılarak iki bölüm elde edilmektedir. Toplamda on iki oyuncunun oynadığı basketbol oyunu kuralları dikkate alınarak hareket edilmelidir. Günümüzde global olarak en popüler spor dallarından biri olan basketbol, eğlenceli ve fiziksel açıdan sağlıklı bir oyundur. 

Basketbol Kuralları Nelerdir?

Basketbol oyun kuralları uluslararası olarak kabul görmektedir. Bir takım oyunu olarak oynanmasının yanı sıra hedef, topun potadan geçirilmesidir. Her iki profesyonel takım için de karşılıklı olarak kabul edilen kurallardan söz edecek olursak;

  • Basketbol her takım oyuncu sayısı için on kişilik iki takım ile oynanmaktadır.
  • Toplamda üç hakem görev yapmaktadır. Hakemlerden biri masa hakemi olarak bilinirken diğeri saha hakemidir. Gerekli durumlarda masa hakeminin sayısı artabilmektedir. 
  • Oyuncuların beşi sahada görev alırken yedisi yedekte olmaktadır. Oyun boyunca oyuncuların değişmesi mümkündür ve oyuncu değişikliğinde herhangi bir sınır bulunmamaktadır. 
  • Karşılıklı iki takımla oynanan basketbolda asıl hedef topun elle rakip takımın potasından geçirilmesi olarak belirlenmiştir. 
  • Serbest atışlar sırasında topun potadan geçmesi halinde takım bir puan kazanmaktadır. Üç sayı çizgisinin içerisinden atış yapıldığı zaman iki, üç sayı çizgisinin dışından atış yapıldığı zaman üç puan kazanılmaktadır. 
  • Basketbol kuralları içerisinde takımların hücum için sahip olduğu süre toplamda yirmi dört saniyedir. Hücum edecek olan takımın sekiz saniye içerisinde kendi sahasından çıkması zorunludur. Topun yirmi dört saniyeden uzun bir süre aynı takımda kalması halinde ise süre sonlandırılmaktadır. Bu da topun karşı takıma geçmesi anlamına gelmektedir. 
  • Oyunculardan biri basketbol topunu iki eliyle tuttuğunda veyahut durduğunda topu sürmeye devam edemez. Topu pas olarak atması veyahut şut atması beklenmektedir. 
  • Basketbol oyuncusu faul veyahut iki teknik faul yapması halinde oyun dışında kalmaktadır. Oyun dışında kalan basketbolcu maç esnasında yeniden oyuna dahil edilememektedir. Oyuncuların bireysel şekilde yaptıkları faul sayısı, takımın faullerini de etkilemektedir. Takım dört faul aldığı zaman yeni her faul sırasında rakip takıma serbest atış fırsatı sunmuş olmaktadır. 
  • Basketbol topu çizgi dışına çıktığı zaman kural hatası işlenmiş demektir. 
  • Oyuncular bireysel kural hatalarından veyahut faul durumlarından ceza almaktadır. 
  • Oyuncuların bir başka oyuncuyu itmesi, fiziksel şiddet uygulaması hali faul kabul edilmektedir. 

Basketbol Oyun Kuralları

Basketbol Ekipmanları Nelerdir?

Dünya genelinde popülerliğini koruyan basketbol, bazı temel ekipmanlar kullanılarak oynanmaktadır. Söz konusu ekipmanları sıralayacak olursak;

  • Basketbolun en temel malzemesi basketbol topudur. Standart bir erkek oyucunun maç sırasında kullandığı topun ağırlığı 600 ile 650 gram aralığındadır. Kadın basketbol oyuncularının kullandığı topun ağırlığı ise daha hafiftir. 
  • Basketbol oyunun temel amacı topun potadan içerisi girmesi ve sayı kazanmaktadır. Bu yüzden basketbol potası olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. 
  • Oyuncuların müsabaka sırasında rahat hareket edebilmesi, kendi takımını belli etmesi için forma ve şort kullanılmaktadır. Formaların özel olarak tasarlanması, nefes alabilmesi ve hafif olması önemli unsurlardandır. 
  • Basketbol maçı sırasında oyuncuların dizlerinin, dirseklerinin korunması gerekmektedir. Düşme ve yaralanma durumlarına karşı koruyucu ekipman olarak görülmektedir.
  • Basketbol ayakkabıları zemine tutunmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda oyuncunun kaymasını önlemektedir. Profesyonel oyuncuların maç esnasındaki performansında da önemli bir etkisinin olduğu bilinmektedir. Günümüzde basketbol maçlarında ikonik hale gelen, popülerlik kazanan basketbol ayakkabıları olduğu da görülmektedir. 
  • Maç esnasında sporcuların ayaklarının terden korunması, rahat hareket edilebilmesi için spor çorapları kullanılmaktadır. Basketbol oyuncuları için özel olarak tasarlanan çoraplar tercih edilmektedir. 

Burada da kısadca ekipmanlar kısmından söz etmekteyiz. Umarım sizler için faydalı bir blog türü olmuştur. Genel olarak tüm kurallara değindik. Burada yer alan basketbol kuralları maddelerine uymanız, basketbol oyunu için önemli konulardan bir tanesidir. 

Ayrıca bkz: basketbol topu fiyatları

Etiketler: Blog
Ekim 30, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR